Gustavo Fring
Det er anbefalt med både influensavaksine og oppdatert koronavaksine for risikogrupper for vintersesongen 2024/25. Disse to vaksinene kan settes enten samme dag, eller med minst 7 dagers mellomrom.
Også for vintersesongen 2024/25 planlegger vi massevaksinasjon for risikogrupper som tidligere år. Det vil da bli mulig for å ta både influensavaksine og koronavaksine samme dag.
Pneumokokkvaksine anbefales til alle over 65 år med ny dose hvert 6.år. For å få dette må hver pasient selv bestille time til sin fastlege for vurdering og resept.
Timebestilling:
Timebestilling for vaksine gjøres digitalt.
Personer som ikke er i risikogruppe vil ikke få tilbud om influensavaksine på legekontor eller kommunal vaksinedag men bes kontakte apotekene for influensavaksine.
Personer som ikke er i risikogruppe er ikke anbefalt koronavaksine. De som likevel ønsker koronavaksine må være vurdert av lege for å kunne få vaksinen.
Kostnader for pasienter i risikogrupper:
Koronavaksinen er gratis for risikogrupper.
Influensavaksinen koster kr. 150,- for pasienter i risikogrupper, men er gratis å få satt fra kommunen. Etter massevaksinasjonsdagene blir det fortsatt tilbud om influensavaksine på legekontorene for risikogrupper med samme kostnad: kr. 150,- for vaksinen, gratis å få vaksinen satt.
Øvrige som ønsker koronavaksine får ikke tilbud om det på massevaksinasjonsdagene, men må henvende seg til legekontor i ettertid. Da koster det kr. 300,- i egenandel.
Øvrige som ønsker influensavaksine får ikke tilbud om det kommunalt, men bes henvende seg til apotekene for vaksine. Da er det vanlig takst per vaksine som apotekene selv bestemmer.
Barn i risikogruppen
- Koronavaksine:
- Barn i risikogrupper og i alderen 6 måneder-4 år og 5–11 år får egne barnedoser av koronavaksine. Disse må bestilles etter hvor mange som ønsker å gi sine barn denne vaksinen. Det blir derfor satt opp egne datoer for koronavaksinering til barn under 12 år.
- Influensavaksine:
- Barn i risikogrupper som anbefales influensavaksine får tilbud om ordinær influensavaksine som sprøyte på massevaksinasjonsdagene. Vi har også tilgang til influensavaksine som nesespray for barn i alderen 2-17 år. Dette kan bestilles ved å kontakte vaksinasjonskoordinator på vaksinetelefonen. Nesesprayvaksinen bør ikke brukes av barn med alvorlig astma, aktivt pustebesvær, immunsvikt eller åpen nese- gane- spalte.
Hvem bør vaksinere seg?
- Beboere i omsorgsboliger og sykehjem (får tilbud der de er)
- Alle fra fylte 65 år
- Gravide i 2. og 3. trimester, og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko
- Prematurt fødte barn, særlig barn født før uke 32 i svangerskapet, fra 6 måneder (kronologisk alder) til 5 år
- Barn og voksne med:
- kronisk lungesykdom (inkludert astma),
- hjerte- og karsykdom (annet enn velregulert høyt blodtrykk),
- diabetes type 1 og 2
- leversvikt eller nyresvikt
- kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet og/eller hostekraft
- nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (f.eks. organtransplanterte, kreft, HIV, reumatoid artritt og andre sykdommer)
- svært alvorlig fedme (KMI over 40)
- annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege (f.eks. personer med medfødte kromosomavvik, genetiske syndromer og sammensatte kromosomavvik som ikke er klassifisert annet sted)
I tillegg anbefales influensavaksine til:
- Helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har nær kontakt med pasienter ved behandling eller pleie
- Personer som bor sammen med (eller er tilsvarende nære) immunsupprimerte
- Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser
- Saneringspersonale og andre som jobber med mistenkt eller bekreftet influensasyk tamfugl. For begrunnelse, se egen artikkel: Sesonginfluensavaksine til personer i fjørfenæringa ved utbrudd av fugleinfluensa
- Aldersgruppen 65 år og eldre, og sykehjemsbeboere (får tilbud der de er)
- Aldersgruppen 18-64 år som inngår i en risikogruppe
- Aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom
- Aldersgruppen 6 måneder–11 år med alvorlig grunnsykdom etter individuell vurdering
- Gravide i 2. eller 3. trimester. Vaksinasjon i 1. trimester kan vurderes dersom den gravide har tilleggssykdommer som gir ytterligere økt risiko. Vaksinasjon av gravide vil også gi beskyttelse til det nyfødte barnet
- Personer som bor sammen med (eller er tilsvarende nære) immunsupprimerte
Personer i alderen 18-64 med følgende sykdommer eller tilstander er definert som medisinske risikogrupper. De uthevede tilstandene hos voksne kan ha økt risiko selv etter vaksinering, men vaksinering vil lindre sykdomsforløpet:
- Organtransplantasjon
- Alvorlig og moderat immunsvikt
- Hematologisk kreftsykdom siste fem år
- Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
- Alvorlig nyresvikt (stadium 5) eller i aktiv dialyse og pasienter som av behandlende lege anses å ha svært nedsatt immunsvikt uten å inngå i en av gruppene over
- Alvorlige nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eks. ALS og cerebral parese)
- Downs syndrom
- Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon
- Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon
- Immundempende behandling som ved autoimmune sykdommer
- Kronisk lungesykdom, inkludert alvorlig astma som har medført bruk av høydose-inhalasjonssteroider eller steroidtabletter siste året
- Fedme med kroppsmasseindeks (KMI) på 35 kg/m2 eller høyere
- Demens
- Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
- Hjerneslag
- Diabetes, og da særlig pasienter med langvarig eller dårlig kontrollert sykdom eller senkomplikasjoner av diabetes
- Gravide i 2. og 3. trimester. Vaksinering av gravide vil også gi beskyttelse hos det nyfødte barnet
Annen svært alvorlig sykdom kan også gi økt risiko for alvorlig forløp av covid-19.
Barn og unge
Barn og unge har svært lav sannsynlighet for å bli innlagt i sykehus på grunn av covid-19-infeksjon. Dette gjelder også de med alvorlig grunnsykdom. Enkelte barn med alvorlig grunnsykdom kan likevel ha større nytte av den beskyttelsen koronavaksinen gir enn friske barn. For barn og unge under 18 år vil følgende alvorlige grunnsykdommer kunne gi økt risiko for alvorlig koronasykdom:
- Organtransplantasjon
- Immunsvikt (eksempelvis medfødt immunsvikt eller bruk av medikamenter som gir betydelig systemisk immunsuppresjon)
- Hematologisk kreftsykdom (f.eks. leukemi, lymfom) siste fem år
- Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet (innen siste seks måneder) behandling mot kreft - spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift
- Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller nedsatt lungefunksjon
- Kronisk nyresykdom med betydelig nedsatt nyrefunksjon
- Alvorlig hjertesykdom (barn med hjertesvikt, alvorlig pulmonal hypertensjon, cyanose, ettkammer-sykdom/«Fontan-barn»)
- Alvorlig lungesykdom (f.eks. cystisk fibrose, svært alvorlig astma med forverringer som har behøvd akutt sykehusinnleggelse siste året)
- Annen svært alvorlig sykdom. Vaksinasjon i slike tilfeller vurderes individuelt av barnelege
Høstens koronavaksine er oppdatert og virksom i forhold til de typene koronavirus som sirkulerer i samfunnet nå. Det betyr at også de som tok koronavaksine nylig men ikke av oppdatert type anbefales ny oppfriskningsdose med koronavaksine.