Bli kjent med Klüwerrøysa

Da gravrøysa ble ryddet og rensket for vegetasjon i 2021, viste den seg å være mye større enn hva man opprinnelig trodde, over 40 meter i diameter! Klüwerrøysa er blant de største gravminnene som er funnet på Ørland. Nå har Klüwerrøysa fått infoskilt slik at både fastboende og tilreisende kan lese seg opp på kommunens rike historie.

Historisk bakgrunn

Gravrøysa ble trolig bygd i bronsealderen (1800 fvt. – 500 fvt.). På den tida var havnivået ca. 12 meter høyere enn i dag. Røysa lå nær ei bukt som kanskje var landingsplass for folk som kom over havet i båt. I dag ligger gravrøysa litt gjemt inne i landet, den gang den ble bygd lå røysa godt synlig i landskapet, også for de som kom sjøvegen.

Gravørysa ble i tidligere tider brukt som steinbrudd. Det er forklaringen på at mye av sentrum i røysa er borte, mens den i ytterkantene velter seg utover og nedover det naturlige høydedraget. Gravrøysa kalles Klüwerrøysa, etter offiseren og antikvaren Lorents D. Klüwer (1790-1825) som skrev om den i boka Norske Mindesmærker.

Nye infoskilt

Fylkesarkeolog Kristin Prestvold

Fylkesarkeolog Kristin Prestvold besøkte Klüwerrøysa i forbindelse med lansering av de nye infoskiltene fra Kulmin torsdag 26. september, og flere historieinteresserte møtte opp for å høre henne fortelle om gravrøysa. Skjegghaugan like i nærheten fikk også nye skilt, og det har blitt spilt inn filmer med informasjon om kulturminnene.

Se infofilm om Skjegghaugan

Se infofilm om Klüwerrøysa

Kulturhistorie og folkehelse

I 2021 ble Klüwerrøysa ryddet fram, og trær og vegetasjon fjernet. Arbeidet ble utført av dyktige entreprenører, og på dugnad av ivrige ørlendinger i alle aldre. Barn og voksne, skoleklasser, bedrifter og foreninger gikk alle til arbeidet med liv og lyst. Å få lov til å rydde og grave sin egen historie fram i lyset engasjerte. Entusiastiske fagfolk sto klare til å formidle undervegs, og stadig mer av røysa kom fram i dagen. I dag er det flittige geiter som holder vegetasjonen nede. Turstier knytter kulturminnene sammen, og disse nye infoskiltene gjør at man i tillegg til å kunne gå på en flott familietur, kan lese seg opp på historie om kulturminner i Ørland.

Fagleder for historie i Ørland kommune, Merete Røskaft