1. Desember er røykvarslerdagen

1 desember er ikke tilfeldig valgt, den er i forkant av en ellers hektisk tid hvor vi ofte forbereder oss til julehøytiden med god mat, levende lys og ekstra pynt i huset. Denne tiden er tradisjonelt også den tiden på året det brenner mest i norske hus og hjem, derfor er det viktig at vi alle sammen i forkant av denne tiden minner oss på at vi tar en ekstra sjekk på husets viktigste livredder. Bytt batteri, eller ta en funksjonstest. Brannvesenet og leverandører anbefaler at du tester røykvarsleren jevnlig, og helst hver måned. 

Sjekk at røykvarsleren fungerer, bytt batteri ved behov og om den har gått ut på dato.

Alle boenheter skal ha minst 1 røykvarsler i hver etasje, den skal høres fra alle soverom. Samtidig skal det være minst 1 godkjent slukkemiddel pr. boenhet. Dette kan være pulverapparat eller husbrannslange. Disse skal også regelmessig kontrolleres at er i orden og ikke utgått på dato. Dessverre er det slik at alt har en levetid.

 

En røykvarsler bør man normalt nytte ut etter åtte til ti år. Er den plassert i rom med mye støv og skitt, kan røykvarsleren bli ustabil, og gi falske alarmer fordi sensoren blir skitten eller støvete. Dette kan forebygges ved å støvsuge røykvarsleren jevnlig. I slike miljøer vil røykvarsleren ha kortere levetid.

 

Test røykvarsleren ved å holde «test-knapen» inne i noen sekunder. Da skal røykvarsleren begynne og pipe. Om den ikke gjøre det, må du bytte batteri og teste på nytt, eventuelt kjøpe ny.

 

Om du er dårlig til beins eller ikke når opp til din røykvarsler, spør en venn, god nabo eller andre i familien om de kan hjelpe deg.

 

 

Røykvarsleren redder liv, hver dag, hele året. 


 - Per Ove Johansen

Leder forebyggende avdeling, Brekstad Brannstasjon