Fra stabbur til badstu!

Vipetangen ble offisielt åpnet av ordfører Hallgeir Grøntvedt forrige helg, og allerede nå er arkitektstudenter fra NTNU i gang med arbeidet med å få flyttet det første bygget; et stabbur fra en innløst gård på Hårberg.

Sirkulærstudio

I høst skal 65 masterstudenter fra arkitektlinjen på NTNU delta i et prosjekt på Ørlandet, gjennom sitt studie; sirkulærstudio. Bjørn Otto Braaten, emneansvarlig for sirkulærstudio (NTNU) og Kine Angelo, førsteamanuensis på arkitektur (NTNU) forteller at studie er et resultat av det overordna spørsmålet «Hvis vi ikke skal bygge masse nye bygg, men restaurere gamle – hvordan blir arkitetkstudie seende ut da?» Det å restaurere, og til og med å flytte beliggenheten på hus er slett ikke en ny ting, det har mennesker gjort i lang tid, og selv om vi kanskje “glemte” det litt en periode, er det veldig aktuelt nå. Sirkulærstudio er et masterkurs som ser på sirkularitet i et litt bredere perspektiv, med gjenbruk, bærekraft. «Det er ikke snakk om å bygge sirkelformede bygg» smiler Kine Angelo. «Sirkularitet kan berøre flere ting, både gjenbruk av materiale, men også hva selve bruken av bygget skal være».

 

Studentene som er på Ørlandet er her i forbindelse med et praktisk utplukk av et stort tema de jobber med, knyttet til ombruk og gjenbruk av bygninger. Vipetangenprosjektet er perfekt til akkurat dette. Det de skal gjøre er å plukke ned et Stabbur på Hårberg, og flytte det ned til Vipetangen. Bygget skal her få et nytt bruksområde, nemlig et kommunalt badehus! Stabburet blir nok ikke gjenbygd akkurat slik det var, en gruppe av studentene kommer tilbake for å bygge det ferdig.

Materialbank

Stabburet skal delvis rives, og enkelte deler trolig også flyttes uten å rives, det gjennstår å se hva som er gjenomførbart. Noe vet de ikke før de får “åpnet opp” og tatt en titt på hva som er blitt gjort tidligere. Noen overraskelser og uforutsette utfordringer vil de trolig også møte på. Materialer som fjernes fra den originale bygningen brukes i det som kalles en «materialbank», hvor ulike materialer av god kvalitet kan gjenbrukes. Dette konseptet skal andre byggeprosjekter på Vipetangen også ta i bruk. Lærerne ved sirkulærstudio forteller at de underviser i et tre-trinns prinsipp, hvor du kan enten endre et bygg ved inn-fill, on-fill eller re-fill. Den første, inn-fill, handler om å legge til materialer og bygge om inne i bygningen. On-fill snakker om å bygge på noe nytt til det gamle, mens re-fill handler om å endre bruken av bygningen, som jo er akkurat hva dette prosjektet handler om - der et stabbur får endret bruksområdet sitt til å bli ei badstu.

I riveprosessen tas stabburet fra hverandre, og materialene blir behandlet og ivaretatt. Studentene fordelte seg på ulike poster der noen fjernet spiker fra planker, andre tok seg av behandling av takskifer og noen måtte til og med ut på jakt etter mose, som skal brukes til å legge mellom laftestokkene.

Konkurranse

Etter rivningen og befaringen på Ørlandet, reiser studentene tilbake til Trondheim hvor de skal tegne, planlegge og delta i en konkurranse – hvor den beste ideen vinner, og blir realisert på Vipetangen. Sirkulræstudio utdanningen er med på å bryte ned barrierene for hva som er vanlig, samt å se gjenbruk i et større bilde.

Vær og vind

Der dag 1 var å se stabburet og begynne rivningen av dette, var neste dags agenda å bli kjent med og ta innover seg Ørlandet. Hvordan føles det å være her? Vind var en litt ny opplevelse for enkelte av studentene, og lærerne var fornøyde med at de fikk oppleve litt vær når de var her, og ikke bre blikkstille vann og sol – da det nok vil være relevant for bygget som skal setts opp nokså værusatt på Vipetangen. Tidevann, annen arkitektur på Ørlandet og det å forestille seg hvordan området på Vipetangen vil se ut som ferdig var en del av betrekningene studentene måtte ta innover seg da de vandret rundt i området i dag.

Et samarbeid!

Ørland kommune, Forsvarsbygg og disse 65 masterstudenter skal samarbeide i hele høst med prosjektet. Forsvarsbygg lånte vekk senger, og Ørland kommune innlosjerte studentene på Austrått gård. May Edel Hembre, prosjektleder for Vipetangen gleder seg stort over å endelig være i gang, og viser fram akkurat hvor sjøbadet skal være på Vipetangen.

Hit på Vipetangen skal stabburet flyttes til, og bli Ørlandets nye sjøbad!

 

«Denne uka skal vi plukke ned hele bygget plank for plank og stokk for stokk, så studentene lærer hvordan et laftebygg fungerer som byggesett» forteller Daniel Johansen, lærer ved kurset.

Studentene skal i tillegg måle opp og dokumentere våningshus som skal flyttes, utvikle planer for energioppgradering av bebyggelsen og designe lys- og fargeplaner.

«Verden trenger at vi reiser færre rene nybygg, og at vi heller lærer oss å bruke de bygninger som alt er reist og de materialene som alt er laget. Klimakamp og kulturvern henger langt mer sammen enn vi tror. Kunnskap for en bedre verden, ja det er faktisk hva vi driver med!» sier Daniel, som ikke legger skjul på at han gleder seg svært til å se fortsettelsen av prosjektet.
 

Klar for å hoppe i havet?

Det ferdige resultatet vil være et innredet sjøbad, åpent offentligheten, noe som har væt et lite savn hos flere ørlendinger lenge! 

Vipetangen