Har du oljelekkasje?
Akutt forurensning ved oljelekkasje skal meldes til Fosen brann- og redningstjeneste IKS på telefon 110. De vil rykke ut for å fjerne synlig oljesøl. De sørger også for at eventuelle andre instanser varsles.
Ring 110 ved lekkasje
Finn ut mer på nettsidene til Fosen brann- og redningstjeneste IKS
En lekkasje kan skade blant annet bygninger, grunn, vann og vassdrag. Eier av oljetanken er ansvarlig ved en eventuell lekkasje. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap og skadebegrensningsfirma så snart som mulig for faglig hjelp, støtte og veiledning.
Tanken min er tatt ut av bruk - må jeg fjerne den?
En nedgravd oljetank som er tatt ut av bruk skal fjernes, fordi den utgjør en forurensningsfare. En tank bør anses som tatt ut av bruk hvis det ikke fylles eller tappes olje av den over en periode på tre år eller mer. Det skal aldri være olje i en tank som ikke er i bruk.
Hva skal gjøres når du fjerner tanken?
Generelt anbefaler vi at alle oljetanker, uavhengig av alder og om de er nedgravde eller ikke, tømmes og renses snarest mulig etter at de tas ut av bruk, for å hindre lekkasje. Også innendørstanker korroderer fra innsiden, på grunn av kondensvann som samles på bunnen av tanken gjennom flere års bruk. Ved lekkasje er du som eier av tanken økonomisk ansvarlig for opprydding og for skader på din egen og andres hus og eiendom.
Søke om å la tanken ligge
I enkelte tilfeller kan du likevel søke til kommunen om å få la tanken ligge. Søknadsplikten omfatter tanker med et volum større enn 3 200 liter.Tanken må da tømmes, renses og fylles med godkjent fyllmasse.
Dispensasjon kan gis hvis tanken er uforholdsmessig vanskelig å fjerne, for eksempel hvis den ligger under bærende konstruksjon, er svært vanskelig å komme til med gravemaskin, eller hvis fjerning vil forårsake skader på grunnmur og lignende.
Søknadskjema for tillatelse til å la tanken ligge (PDF, 170 kB)
Søknadsskjema skal fylles ut og sendes til Ørland kommune. Du kan sende via post, e-post eller eDialog. Se kontaktinformasjon her: Kontaktinformasjon til Ørland kommune
Det er bedre å fjerne tanken fordi:
-
Fjerning av den nedgravde tanken er den sikreste måten å avdekke oljeforurensning under tanken og unngå faren for fremtidig forurensning fra tanken.
-
En gjenfylt tank vil være vanskeligere å håndtere ved fremtidige gravearbeid på eiendommen.
- Det er eier av tanken som har plikt til å unngå forurensning etter forurensningsloven § 7. Får du dispensasjon fra kommunen, vil du fortsatt være ansvarlig hvis det oppdages lekkasje.
Forurensningsloven § 7 - Lovdata
Har du fått dispensasjon?
Hvis du får dispensasjon, så anbefaler vi at tanken trykktestes og/eller inspiseres innvendig for å kontrollere om den er lekk. Deretter skal tanken tømmes, renses og fylles med godkjent fyllmasse som grus, pukk eller lignende. Tanken må ikke fylles med væske, da denne kan lekke ut. Tanken, massene og eventuelle installasjoner over tanken vil da kunne kollapse.
Meldeplikt for nedgravde oljetanker
Hvis du skal grave ned ny oljetank, har en uregistrert oljetank nedgravd eller skal fjerne en oljetank skal du melde fra til kommunen om dette.
Nedgravde oljetanker større enn 3 200 liter er meldepliktige, den ansvarlige skal gi skriftlig melding om tanken til kommunen. Nedgraving av ny oljetank skal meldes til Ørland kommune senest en måned før tanken graves ned.
Som tilsynsmyndighet for nedgravde oljetanker ønsker Ørland kommune at også mindre tanker skal meldes inn, dette for at kommunen skal kunne holde oversikt over potensielle forurensningskilder i kommunen.
Oppgraving og fjerning av tank skal også meldes, og dokumentasjon på levering til godkjent mottak sendes til Ørland kommune. Om du tidligere har fjernet eller installert en oljetank uten å melde fra, er det viktig at du melder inn i etterkant. Dette for å hjelpe oss med til enhver tid å ha et oppdatert register over oljetanker i kommunen.
Hvordan melde inn?
Fyll ut meldeskjemaet under og send til Ørland kommune via post, e-post eller eDialog. Du finner adressene og link til eDialog her: Kontaktinformasjon til Ørland kommune
Meldeskjema - Registrering av fjerning og nedgraving av oljetank (PDF, 188 kB)