Utvalgte kulturlandskap

Det er i dag 51 områder som er valgt ut som Utvalgte kulturlandskap. Hvert område har sitt særegne landskap. Folkene som lever her tar vare på naturmangfold, kulturhistorie og jordbruksdrift gjennom tradisjonelle bruksmåter og vår tids bygdeliv.

Ørland kommune har to utvalgte kulturlandskap, Tarva og Austrått.

Tarva

Tarva ligger like nord for munningen av Trondheimsfjorden. Øygruppa består av mer enn 300 øyer og holmer. Tarva representerer et kystkulturlandskap som holdes i god hevd med husdyrhold.

Kystlyngheiene har blitt brukt kontinuerlig som helårsbeite i et tidsspenn på opptil 4000 år. I dag beiter over 700 sau på øygruppa. Storfe går også ute hele året, med tilleggsfôring gjennom vinteren. Lyngheiene ble regelmessig brent fram til 1950-tallet. Denne skjøtselen er gjenopptatt fra 1990-tallet for å restaurere lyngbeitene. Den rike floraen teller over 200 arter, blant dem regionalt sjeldne som trefingerurt, hjertegras, bittersøte, bleiksøte og kystbergknapp. Verdifulle arkeologiske kulturminner og krigsminner fra 2. verdenskrig preger også landskapet. Bygninger, bunkerser og kanonstillinger forteller om stor aktivitet i nær fortid. Folketallet har sunket fra 130 i 1960 til 14 idag. Alle bor nå på Husøya. Gårdsdrifta videreføres av tre husdyrbrukere.

Kystlyngheiene på Tarva er brukt på tradisjonelt vis i lang tid, med brenning og utegangerdrift med sau.

Austrått

Austråttområdet er et åpent og variert landskap ved utløpet av Trondheimsfjorden, i sørvestenden av Fosenhalvøya.

De eldste sporene av jordbruksdrift i Ytre Fosen, en bygdeborg fra folkevandringstiden og gravminner fra bronsealder og jernalder, vitner om at Austrått er et gammelt jordbrukslandskap. Som sete for sentrale personer i norsk historie siden 1000-tallet er Austrått en av de eldste herregårdene i Norge, og renessanseborgen et av Norges mest markante byggverk fra føydalsamfunnet. Rundt ligger tradisjonelle gårdmiljøer fra tiden etter hovedgården ble oppstykket utover 1800-tallet. Landbruksarealene er i drift med produksjon av melk, korn og grønnsaker og sau- og hestehold. Hovsfjæra fuglefredningsområde er ett av Ørlands fire vernede våtmarksområder med internasjonal status (Ramsar-områder). Landskapsvernområdet Austråttlunden har rik edellauvskog med spesielt plante- og dyreliv og store eiketrær. Her finnes også det nasjonale festningsverket Austrått fort fra andre verdenskrig.

Austråttborgen og dagens gårder ligger i et gammelt og grøderikt kulturlandskap.

Kilde: www.landbruksdirektoratet.no