Pressemelding fra Ørland kommune 25.11.2021

Plakat om hygiene - Vaner som forebygger smitte - papirlommetørkle, bruk albuekroken, vask hendene og hånddesinfeksjon - Klikk for stort bildeØrland kommune har fått 10 nye smittetilfeller så langt denne uke.

Det er nå 220 personer som har vært eller er omfattet av det pågående smitteutbruddet. Flere har gått ut av isolasjon og vi har i dag 20 personer som er i isolasjon.

Denne uke er det flest nærkontakter som har blitt smittet. De fleste smittede har milde symptomer. Når isolasjonstiden er over anses personer som ikke lenger smitteførende, men de kan fortsatt ha litt restsymptomer som hoste.

Antall nye smittede er færre denne uke sammenlignet med forrige uke og vi ser nå en nedadgående trend. Det er likevel risiko for på ny raskt økende smitte så lenge vi har smitte i kommunen. Det er derfor nødvendig at alle innbyggere og besøkende til kommunen tar sine forhåndsregler.

Helsetjenesten har fortsatt et stort press på kapasitet som en følge av økt press på helsetjenester og stort sykefravær blant ansatte i helsetjenesten. Ansatte i helsetjenesten er derfor anbefalt å jobbe med beskyttelsesutstyr som munnbind. Vi ber også brukere av helsetjenester om å utøve forsiktighet og bruke munnbind der det opplyses om at det er ønskelig. Dette gjør vi for å beskytte mot koronasmitte og annen smitte for pasienter og helsepersonalet.

På grunn av covid-19 smitte i kommunen og stor belastning på helsetjenestene ber vi om at innbyggerne følger disse rådene:

• Hold deg hjemme om du er syk med nyoppståtte luftveissymptomer – og test deg
  • Hold avstand til andre der det er mulig i det offentlige rom, gjerne en meter
  • Ha munnbind tilgjengelig og bruk munnbind der det ikke er mulig å holde minst en meters avstand innendørs i det offentlige rom
  • Bruk munnbind ved besøk på legekontorene
  • Reduser antallet nærkontakter
  • Vurder bruk av hjemmekontor når det er mulig
  • Dersom du ikke har takket ja til koronavaksine er det fortsatt mulig å gjøre det ved å kontakte vaksinekoordinator i kommunen

Vi minner om at Trondheim kommune har vedtatt påbud om munnbind på kollektivreiser der man ikke kan holde minst én meter avstand til andre. Dette påbudet gjelder også kollektivreiser til og fra Trondheim slik som hurtigbåt fra Ørland og til Trondheim.

Ørland kommune anbefaler alle arrangører å tenke på smittevernet knyttet til sitt arrangement. Dette vil si å sikre tilstrekkelige arealer slik at folk ikke må stå tett, unngå kødannelser og legge rette for sitteplasser der dette er mulig. Vi anbefaler også å ha oversikt over deltakere og kunne gi ut melding dersom det blir påvist smitte i ettertid samt ha håndsprit lett tilgjengelig. Arrangører bør også legge til rette for bruk av munnbind.

Kommunen avvikler tiltakene i skolene, da smittesituasjonen tilsier at dette ikke lenger er nødvendig.

Rådene som er gjort rede for er vurdert å kunne gi en smittereduserende effekt med å forebygge og hindre smittespredning. Rådene er gitt med bakgrunn i lokalt smittepress, press på de kommunale helsetjenestene og en meget krevende ressurssituasjon i helsetjenestene grunnet høyt fravær.

Kommunen reduserer åpningstiden på koronatelefon 947 88 545 fra i morgen til kl. 10.00 - 16.00 på hverdager og kl. 12.00 - 14.00 på helg.
Koronatelefon kan benyttes ved koronarelaterte spørsmål. Innmelding av positiv hurtigtest gjøres også på dette telefonnummeret i åpningstiden.
Man er pålagt å gå i selvisolasjon dersom man har positiv hurtigtest, mer informasjon om dette kan du finne på hjemmesiden.
For å få hurtigtest skal man bestille time digitalt via kommunens hjemmeside
Tilbudet opprettholdes foreløpig til og med fredag 3. desember.