Pressemelding fra Ørland kommune 14.01.2022

Plakat om hygiene - Vaner som forebygger smitte - papirlommetørkle, bruk albuekroken, vask hendene og hånddesinfeksjon - Klikk for stort bildeØrland kommune har i kriseledelsen sitt møte i dag gått igjennom regjeringens nye tiltak som ble presentert i går og som du finner her.

Tiltakene gjelder fram til ny vurdering i starten av februar.

Det forventes høyere smittetall også i vår kommune i ukene som kommer, men viruset vil gi mindre alvorlig sykdom.

De neste månedene vil mange bli smittet og sykefraværet vil øke.

Kommunen legger derfor planer for å opprettholde mest mulig normal drift i en krevende situasjon. Man forventer også smitte blant barn og unge vil øke. Likevel ser vi at denne gruppen får i hovedsak mild sykdom eller sykdom uten symptomer. Barn og unge og arbeidsplasser er prioritert når en nå letter på tiltakene.

Ørland kommune har besluttet å gå fra gult til grønt nivå i barnehager, grunnskoler, SFO og voksenopplæring fra mandag 17. januar.

Det åpnes også opp nasjonalt for mer aktivitet innen barne- og ungdomsidretten.

Regjeringen gjør endringer i TISK-strategien (Testing, Isolering, Sporing og Karantene).

Det legges opp til at testing kan erstatte karantene i større grad og at det ikke er karanteneplikt for de som defineres som øvrige nærkontakter. Regler for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære til smittet person er under revidering men ikke besluttet nasjonalt enda.

Det vises til Endringer i TISK-strategien - regjeringen.no.

Ørland kommune har de siste to dagene hatt økt smitte. Likevel er antall nye smittede mye lavere nå etter nyttår enn vi har hatt de siste 2 mnd.

De fleste smittede har milde symptomer, men unntaksvis har vi innbyggere som trenger sykehusbehandling.

Vaksine kan beskytte noe mot å bli smittet, og vaksine gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Vi oppfordrer derfor til å ta vaksinen og oppfriskningsdose av vaksine.

I tillegg til vaksine er det fortsatt viktig å følge de generelle smittevernrådene:

• God hånd- og hostehygiene
  • Hold deg hjemme ved sykdom
  • Test deg for covid-19 ved nyoppståtte luftveissymptomer

Vi minner om bruk av munnbind i møte med helsetjenestene i kommunen og på plasser der det ikke er mulig å opprettholde minst 1 meter avstand.

Kommunens koronatelefon 947 88 545 er åpen kl. 10.00 - 15.00 på hverdager og kl. 12.00 - 14.00 på helg.

Koronatelefon kan benyttes ved koronarelaterte spørsmål.

Det forventes at hver enkelt innbygger selv sjekker på helsenorge.no hvilke regler som gjelder før man eventuelt ringer kommunens koronatelefon.

Man er pålagt å gå i selvisolasjon dersom man har positiv hurtigtest, mer informasjon om dette kan du finne på kommunens hjemmeside og på helsenorge.no.

For å få hurtigtest skal man bestille time digitalt via kommunens hjemmeside

"Jeg er glad for at regjeringen gjør lettelser basert på faglige råd. Vi er åpenbart inne i en ny fase. Og etter å ha levd under veldig inngripende tiltak i lang tid, er nok de fleste glad for at det kommer lettelser. Selv om vi åpner noe opp, må vi ta hensyn til at vi lever i en pandemi med et svært smittsomt virus. Jeg er klar på at det nå er frihet under ansvar, og at det i enda større grad er mer opp til hver enkelt å ta smittevernhensyn og følge de smittevernrådene som til enhver tid gjelder. Vi må gjøre oss fortjent til den friheten vi nå har fått - sier ordfører Tom Myrvold."