Pressemelding fra Ørland kommune 02.12.2021

Plakat om hygiene - Vaner som forebygger smitte - papirlommetørkle, bruk albuekroken, vask hendene og hånddesinfeksjon - Klikk for stort bildeØrland kommune har fått 30 nye smittetilfeller siste uke.

Smittesituasjonen er ganske uendret fra forrige uke, men antall nye smittede varierer fra dag til dag.

Det er 250 personer som har vært eller er omfattet av det pågående smitteutbruddet. Vi har omtrent 25 til 30 personer i isolasjon til enhver tid.

De fleste nye tilfellene er hustandsmedlemmer til tidligere smittetilfeller, men også noen uten kjent smittekilde. De fleste smittede har milde symptomer. Når isolasjonstiden er over anses personer som ikke lenger smitteførende, men de kan fortsatt ha litt restsymptomer som hoste.

Det er høy risiko for på ny å få raskt økende smitte så lenge vi har smitte i kommunen. Det er derfor nødvendig at alle innbyggere og besøkende til kommunen tar sine forhåndsregler.

Helsetjenesten har over tid hatt et stort press på kapasitet som en følge av økt press på helsetjenester og stort fravær blant ansatte. Ansatte i helsetjenesten er derfor anbefalt å jobbe med beskyttelsesutstyr som munnbind. Vi ber også brukere av helsetjenester om å utøve forsiktighet og bruke munnbind. Dette gjør vi for å beskytte mot koronasmitte og annen smitte for pasienter og helsepersonalet.

På grunn av covid-19 smitte i kommunen og stor belastning på helsetjenestene ber vi om at innbyggerne følger disse rådene:

• Hold deg hjemme om du er syk med nyoppståtte luftveissymptomer – og test deg
  • Bruk munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand
  • Bruk munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten, for eksempel hos fastlegen, tannlegen og sykehus
  • Bruk munnbind ved besøk på legekontorene
  • Reduser antallet nærkontakter
  • Vurder bruk av hjemmekontor når det er mulig
  • Alle som er anbefalt covid-19-vaksine oppfordres til å ta den

Vi minner om at Trondheim kommune har vedtatt påbud om munnbind på kollektivreiser der man ikke kan holde minst én meter avstand til andre. Dette påbudet gjelder også kollektivreiser til og fra Trondheim slik som hurtigbåt fra Ørland og til Trondheim.

Ørland kommune anbefaler alle arrangører å tenke på smittevernet knyttet til sitt arrangement. Dette vil si å sikre tilstrekkelige arealer slik at folk ikke må stå tett, unngå kødannelser og legge til rette for sitteplasser der dette er mulig. Vi anbefaler også å ha oversikt over deltakere og kunne gi ut melding dersom det blir påvist smitte i ettertid samt ha håndsprit lett tilgjengelig. Arrangører bør også legge til rette for bruk av munnbind og vi anbefaler deltakere om å bruke munnbind på arrangement der det ikke er mulig å holde avstand som for eksempel på konserter.

Rådene som er gjort rede for er vurdert å kunne gi en smittereduserende effekt med å forebygge og hindre smittespredning. Rådene er gitt med bakgrunn i nasjonale anbefalinger, lokalt smittepress, press på helsetjenestene og en ressurssituasjon i helsetjenestene med høyt fravær.

Kommunens koronatelefon 947 88 545 er åpen kl. 10.00 - 15.00 på hverdager og kl. 12.00 - 14.00 på helg. Koronatelefon kan benyttes ved koronarelaterte spørsmål. Innmelding av positiv hurtigtest gjøres også på dette telefonnummeret i åpningstiden.

Man er pålagt å gå i selvisolasjon dersom man har positiv hurtigtest, mer informasjon om dette kan du finne på kommunens hjemmeside.

For å få hurtigtest skal man bestille time digitalt via kommunens hjemmeside