Vedtekter SFO

1 Administrasjon

Skolefritidsordningene (SFO) eies og drives av Indre Fosen kommune. SFO inngår som en del av virksomheten knyttet til den enkelte skole. Tilbudet skal organiseres og gjennomføres i samsvar med bestemmelsene i opplæringsloven §  13-7.

1.1 Definisjon og formål

SFO er et frivillig tilbud som dekker behovet for tilsyn, omsorg og en del kultur- og fritidsaktiviteter utenom den obligatoriske skoledagen for barn på 1.-4. trinn, og for barn med særskilte behov på 1. - 7. årstrinn ved alle skoler i Indre Fosen kommune.

Alle som ønsker det, har rett til plass i SFO, men mangel på oppslutning kan gi så små grupper at det ikke er forsvarlig å gjennomføre tilbudet (se punkt 1.6, fjerde ledd). Innholdet og virksomheten skal preges av barns leik, kultur- og fritidsaktiviteter og sosial læring (jamfør opplæringsloven § 13-7). SFO skal tilrettelegge for god helse, fysisk aktivitet og riktig ernæring. SFO skal også være en del av avlastningstilbudet for barn med særlige omsorgsbehov. Disse behovene skal være nedfelt i den enkelte elevs sakkyndig og i barnets enkeltvedtak. SFO skal knyttes til lokalmiljøet, og innholdet i SFO skal tilpasses den enkelte skole og skolekrets.

Opplæringslovens kapittel 9 A om elevenes skolemiljø gjelder også for SFO. Kapittel 9 A handler om retten til et trygt og godt fysisk og psykososialt miljø i SFO og plasserer ansvaret for barnas trygghet hos de voksne. Personalet i SFO er også omfattet av meldeplikten til barnevernet, jf. barnevernloven § 6-4. Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.v. gjelder også for SFO.

SFO har et særskilt ansvar for å bidra til å skape en god og trygg overgang fra barnehage til skole og SFO sammen med skolen og barnehagen, jf. opplæringsloven § 13-5 og barnehageloven § 2a. Det er skoleeier som har hovedansvaret for samarbeidet. Hvordan dette ivaretas vil det være beskrevet mer om i kommunens virksomhetsplan.

1.2 Styring og ledelse

Oppvekstutvalget er politisk ansvarlig styringsorgan. Kommunens SFO-ansvarlige, når en slik person er oppnevnt, har sammen med skolenes rektorer det overordnede administrative og pedagogiske ansvaret for SFO ved den enkelte barneskole. Skolene skal ha en SFO-leder som har ansvar for den daglige driften.

1.3 Bemanning

  • SFO skal som veiledende bemanning ha én voksen per 12 barn.
  • I kjernetida, som defineres som tida fra skoleslutt og 2-2 ½ time utover ettermiddagen, er veiledende bemanning to voksne når barnetallet er 8 eller flere.
  • Kjernetid i ferier defineres som tida mellom kl. 08:00 og kl. 15:00.
  • I kjernetiden i ferier, ved 6 påmeldte, bør det være to ansatte.
  • Når barn med spesielle behov er på SFO, skal bemanninga tilpasses denne situasjonen (jamfør punkt 1.2, andre avsnitt).

Fra 1.8.1999 gjelder Opplæringslovens krav om politiattest for ansatte i skolen, jamfør § 10-9.

1.4 Kompetanse

For å sikre best mulig kvalitet på SFO-tilbudet, bør nye SFO-ledere ha høyere utdanning. Andre ansatte i SFO bør ha fagbrev som barne- og ungdomsarbeidere eller tilsvarende.

1.5 Åpningstider

  • Ytre ramme for åpningstid er mandag–fredag kl. 6:30–16:45. Åpningstidene samordnes med skolens øvrige virksomhet. I skolens ferier er åpningstida som hovedregel kl. 7:00–16:00. Lokale behov kan påvirke åpningstidene. 
  • SFO er stengt på 5 av skolens planleggingsdager, i juli, fra og med julaften til og med nyttårsdagen og dagene i påskeuka (mellom palmesøndag og skjærtorsdag). Det skal etterstrebes at barnehager og skoler i samme skolekrets, har sommerstengning i de samme ukene.
  • SFO er stengt lørdager og søndager og på helligdager som faller på ukedager.
  • Det kreves minst 6 påmeldte barn i skolens ferier for at SFO holdes åpent. Er antallet lavere, gir kommunen tilbud om å benytte seg av SFO ved en annen skole i kommunen.
  • Det må gis beskjed i god tid om behovet for SFO i ferier. Det skal være avklart minimum fire uker før den aktuelle ferien om det blir et tilbud om ferie-SFO ved den enkelte skole. Påmelding til sommer-SFO legges rundt 1. mai, og beskjed om hvilke uker det blir sommer-SFO, sendes ut så fort som mulig etter påmeldingsfristen. Skjema for å søke SFO i feriene ligger på kommunens hjemmeside.
  • Påmeldingsfrist for hovedopptak 1. juni.

1.6 Oppholdstid i skoleåret

 Man kan velge mellom følgende oppholdstider for elever på 1. trinn:

  • 0 - 12 timer per uke
  • 13 timer per uke eller mer Oppholdstid fra 13 timer og oppover regnes som full SFO-plass.

Man kan velge mellom følgende oppholdstider for elever på 2. – 4. trinn:

  • Mindre enn 8 timer per uke
  • Mellom 8 og 16 timer per uke
  • 16 timer per uke eller mer. Oppholdstid fra 16 timer og oppover regnes som full SFO-plass

Antall timer som benyttes i partalls og oddetallsuker i SFO behøver ikke å være likt, men må være tilpasset den daglige bemanningen som allerede er der. 

Brukte timer blir telt ut fra begynte halvtime. 

For deltidsplasser godtar kommunen at elevene i SFO kan følge foresattes faste turnusordninger. Forandring av turnus må avtales i god tid før endringen skal skje og være i samsvar med bemanningen på det tidspunktet. 

1.7 Leike- og oppholdsareal

Rektor sørger for at SFO har leike- og oppholdsareal som er i samsvar med kravene i lovverket og tilpasset den aktiviteten som skal drives.

1.8 Budsjett

Drift av SFO inngår i skolens budsjett og fastsettes av rektor. Lønnskostnader og innkjøp m.m. som skal gå inn i beregning av kostnader ved ordningen, skal føres på egne konti. Det samme gjelder for matpenger og foreldrebetaling.

Til toppen