Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Verktøy

29. september markerer vi den internasjonale dagen mot matsvinn

Visste du at hvert år går en tredel av den produserte maten i verden til spille eller kastes? Dette tilsvarer 1,3 milliarder tonn med fullt spiselig mat. Bare i Europa kan maten som blir kastet bidra til å gi 200 millioner mennesker mat på bordet!

Det finnes mer enn nok mat til alle mennesker i verden, likevel går mange sultne hver eneste dag. Hindrer vi matsvinn kan vi redusere fattigdom og sult. FNs bærekraftsmål nummer tolv, «ansvarlig forbruk og produksjon», har et helt eget delmål som fokuserer på å minske matsvinnet i verden:

Innen 2030 halvere matsvinn per innbygger på verdensbasis, både i detaljhandelen og blant forbrukere, og redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden, inkludert svinn etter innhøsting.

Hva kan vi som enkeltmennesker gjøre, sier du? Her er noen punkter med tiltak vi alle kan ta i bruk i hverdagen:

  • Planlegg innkjøp og skriv handleliste til butikkturen
  • Rydd i kjøleskap og fryser, sånn får man oversikt over hva man har
  • Oppbevar maten riktig, husk riktig temperatur i kjøleskap og fryser
  • Se, lukt, smak – bruk sansene! Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato
  • Kjøp lokalprodusert mat, så trenger vi ikke transportere maten så langt
  • Tenk alternativ bruk av råvarer som kanskje ikke er helt ferske lenger. En litt bløt tomat gjør seg godt i en tomatsaus, selv om den ikke passer i salaten

Matvett - ta vare på maten


Matsvinn utgjør et enormt økonomisk tap for norske husholdninger. Enda en god grunn til å kutte matsvinn!
#matsvinn #kuttmatsvinn #matvett #spisoppmaten #FLWDay