Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Verktøy

Koronasertifikat gjennom vaksinering og/eller gjennomgått infeksjon

For at en person skal få gyldig koronasertifikat gjelder grunnvaksinering med enten 1 eller 2 doser vaksiner alt etter hvilken vaksine som har blitt gitt. For Janssen-vaksine er man regnet som fullvaksinert med 1 dose, mens for Moderna, Pfizer og Astra Zeneca eller en kombinasjon av disse skal man ha 2 vaksinedoser for at det skal gjelde.

Siste vaksinedose er gyldig i 270 dager. En oppfriskningsdose bør derfor gis før denne tiden er gått ut for å fortsatt ha gyldig koronasertifikat.

For de som har fått 2 vaksinedoser og deretter har gjennomgått infeksjon anser Folkehelseinstituttet (FHI) det som nok beskyttet og å ha gjennomgått infeksjon gjør at man ikke har medisinsk sett behov for oppfriskningsdose av koronavaksine. Men i de internasjonale koronapassreglene vil gjennomgått infeksjon kun gi gyldig koronasertifikat i perioden 11-180 dager etter positiv test. Det betyr at infeksjon gir kortere varighet for koronasertifikat enn vaksine gjør.

Det er derfor åpnet opp for at de som ønsker oppfriskningsdose til tross for 2 vaksinedoser pluss gjennomgått infeksjon skal få det. Denne vaksinen skal ikke gis før 3-4 uker etter infeksjon, men anbefales helst først etter 3 måneder etter infeksjon.