Er du smittet eller nærkontakt

Omikron:
For personer som mistenker at de har vært nærkontakt til noen som har fått påvist omikron-mutasjonen av koronaviruset eller som mistenker at de er smittet med omikronvarianten:
Gå rett i karantene (nærkontakt) eller isolasjon (smittet) og kontakt koronatelefonen for å få nærmere råd.

For øvrige gjelder fortsatt de rådene som står oppført nederst på denne siden.

Er du smittet eller nærkontakt

Får du beskjed om at du er nærkontakt, så kan du være smittet av korona, og det er risiko for at du kan smitte andre. Her finner du oversikt over hva du skal gjøre som nærkontakt:

Du er fullvaksinert eller har gått gjennom covid-sykdom mindre enn 12 måneder siden

• Om du er husstandsmedlem eller tilsvarende nær (kjæreste, har overnattet hos den smittede og liknende) bør du ta en test umiddelbart og deretter en ny test etter 3-5 dager
  • Om du er øvrig nærkontakt som ikke er nevnt under første punkt er det ikke nødvendig å teste seg uten at det er kommet til symptomer på luftveisinfeksjon
  • For helsepersonell kan det gjelde egne regler - dette avklares med smittesporingsteamet

Du er delvis vaksinert eller uvaksinert

• Om du er husstandsmedlem eller tilsvarende nær (kjæreste, har overnattet hos den smittede og liknende) og over 18 år har du plikt til å teste deg på en av to måter. Personer under 18 år anbefales å testes på samme måte som over 18 år:
  1.  Enten daglig hurtigtest i 7 dager
  2.  Eller PCR-test på teststasjon annen hver dag i 7 dager
  3.  Dersom du ikke vil ta test bør du frastå fra kontakt med andre i 7 dager (det vil si ikke gå på jobb, skole, være med på fritidsaktiviteter)
  4.  Dersom en hurtigtest blir positiv er det plikt å gjennomføre PCR-test på teststasjon som sendes til sykehus for analyse
  • Om du er øvrig nærkontakt som ikke er nevnt i første punkt anbefales det 1 test så snart som mulig

For alle anbefales det å følge med på egen helsetilstand i 10 dager og ta ny test dersom det kommer symptomer på infeksjon (forkjølelsessymptomer, hodepine, muskelverk, feber eller liknende)

Hvordan får jeg beskjed om at jeg er nærkontakt?

Når noen blir smittet i Ørland, tar kommunen direkte kontakt med husstandsmedlemmene og de aller nærmeste (eks bestevenn, kjæreste) til den smittede. Den smittede (eventuelt foreldre, barnehagen, skolen, arrangør, eller andre etter nærmere avtale) får i oppgave å varsle de øvrige nærkontaktene. Dermed er det tre ulike måter du kan få beskjed om at du er nærkontakt:

• Du blir direkte kontaktet av smittesporingsteamet i Ørland kommune
  • Du får beskjed fra en smittet (eventuelt foreldre, barnehagen, skolen eller arrangør)
  • Du får melding via smittestopp-appen. Les mer om smittestopp-appen på fhi.

Flytskjema fra FHI - Hva bør du gjøre hvis du eller din nærkontakt har fått påvist covid-19 - Klikk for stort bildeHva bør du gjøre hvis du eller din nærkontakt har fått påvist covid-19