Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Verktøy

Storøvelsen Arctic Challenge Exercise

Minner om at storøvelsen startet mandag 29. mai, og at det kan merkes økt aktivitet. Luftforsvaret ber deg om å være spesielt oppmerksom på bruken av droner.

 Arctic Challenge Exercise, også kalt ACE er en av Europas største flyøvelser i år.

- Det er første gang på mange år at vi nå har en så stor øvelse her på Ørland, forteller sjefen ved basen oberst Martin Thu Tesli.

- Enkelte plasser vil vi kunne fly lavere

Tesli informerer om at flyvingen kommer til å foregå i noe lavere høyder enn vanlig, men forsikrer om at all flyving vil foregå etter gjeldene regler.

Videre ber han folk være forsiktig ved bruk av droner i treningsområdene. Flyene kan fly lavere enn det enkelte droner kan nå i høyde. 

Hva er Arctic Challenge Exercise? 

Arctic Challenge Exercise er en luftøvelse som arrangeres annet hvert år siden 2013 og er et nordisk samarbeid mellom Norge, Sverige og Finland. 

- Det er viktig å poengtere at denne øvelsen ikke har noe med krigen i Ukraina å gjøre, men det er stadig viktigere for Norge og våre allierte å trene sammen nå, sier oberst Martin Thu Tesli, sjef for kampflybasen på Ørland. 

Viktigheten av å ha øvelsen i Norge

Martin Thu Tesli forteller at det er stor interesse fra de utenlandske allierte å komme til Norge siden vi har et stort øvingsareal, og det er svært lite sivil trafikk i luften sammenlignet med det de har i Europa. 

- Dessuten mener vi at vi har et veldig godt konsept på treningen som gjør oss bedre til å sammen kunne forsvare Norge eller andre allierte om det skulle trengs. Vi blir rett og slett bedre sammen av å trene sammen. Dessuten er det svært viktig for Luftforsvaret og Norge å trene på å ta i mot allierte, forteller Tesli.

Hvor mange er med? 

Det er omtrent 900 personell og rundt 50 fly som skal øve sammen med de som er stasjonert i Finland og Sverige. Totalt er det over 150 fly i øvelsen og omtrent 2700 personell som deltar.

USA, Tsjekkia, Nederland og Belgia er også med for å øve i 14 dagers perioden som starter førstkommende mandag. Men allerede nå vil du kanskje både se og høre mer jagerfly enn tidligere.

Mer om øvelsen kan du lese på forsvaret sine sider: 

ACE- øvelsen 2023 - Forsvaret

Arctic Challenge Exercise - Forsvaret