Informasjon om vaksinering mot koronavirus
Vaksinering mot korona foregår nå ved apotekene i Ørland og Bjugn og tilbys ikke ved legekontorene.
Influensavaksine kan fås på legekontorene for risikogrupper, øvrige må henvende seg til apotekene.
Viktig informasjon om vaksinene:
Den vanlige Pfizervaksinen Comirnaty som vi har brukt i hovedsak gjennom hele pandemien er den som anbefales for dose 1 og 2. Denne vaksinen kan også brukes til oppfriskningsvaksine.
Som oppfriskningsvaksine er det nå anbefalt oppdaterte vaksiner som heter: Comirnaty Original/Omicron BA.1 eller BA.4-5. Disse vaksinene skal gi minst like god immunrespons mot det opprinnelige Wuhan- viruset samt en bedre immunrespons mot Omikron sammenliknet med de opprinnelige vaksinene. De som allerede har fått oppfriskningsdose nummer 2 regnes som godt beskyttet mot alvorlig koronainfeksjon og trenger ikke ny oppfriskningsdose.
Ørland kommune velger å fortsette vaksinering med både grunnvaksinering til de som ikke har tatt noen vaksiner eller har tatt bare en vaksinedose, men tilbyr også oppfriskningsdose med «gammel» Pfizer-vaksine til de som ønsker det. Så snart vi får tilgang på nye vaksiner vil også de bli tilbudt som oppfriskningsvaksine.
De som tilbys oppfriskningsdose nummer 2 er alle over 65 år samt personer i aldersgruppen 18-64 år med forhøyet risiko for alvorlig forløp av covid-19.
De som tilbys oppfriskningsdose nummer 2 er alle over 65 år. Personer i aldersgruppen 18-64 år med forhøyet risiko for alvorlig forløp av covid må vente litt til da FHI enda ikke har kommet med informasjon om eventuelt oppfriskningsdose nummer 2. Personer med legeerklæring fra sykehuslege om behov for oppfriskningsdose nummer 2, vil selvsagt få det.
- 65 år og eldre: FHI anbefaler at personer i aldersgruppen 65 år og eldre tar en ny oppfriskningsdose av koronavaksinen med anbefalt intervall siden forrige vaksinedose på minst 4 måneder. Dette gjelder også ved nylig gjennomgått koronainfeksjon. Det bør ha gått minimum 3 uker fra gjennomgått sykdom til vaksinasjon.
- 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp: også denne gruppen får tilbud om sin andre oppfriskningsdose av koronavaksine. Dette gjelder personer med følgende sykdommer/ helsetilstander:
- organtransplanterte
- alvorlig og moderat immunsvikt
- immundempende legemiddelbehandling som ved autoimmune sykdommer
- hematologisk kreftsykdom siste fem år
- annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
- alvorlige nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (f.eks. ALS og cerebral parese)
- Downs syndrom
- kronisk nyresykdom og nyresvikt
- kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon
- demens
- kronisk lungesykdom, inkludert alvorlig astma som har medført bruk av høydose-inhalasjonssteroider eller steroidtabletter siste året
- fedme med kroppsmasseindeks (KMI) på 35 kg/m2 eller høyere
- kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
- hjerneslag
- diabetes, og da særlig pasienter med langvarig eller dårlig kontrollert sykdom eller diabetes- senkomplikasjoner
-
Gruppen 18-64 år uten underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid: FHI går ikke ut med en generell anbefaling om å ta andre oppfriskningsdose av koronavaksine i denne gruppen. Men det åpnes for at de som ønsker det kan få ta vaksinen. Grunner til å ønske å ta vaksinen kan være reise, ønske om å beskytte sine omgivelser, ønske om å redusere faren for mer plagsomme symptomer etter smitte, eller en generell uro for sykdommen. Helsepersonell i denne gruppen blir ikke spesifikt anbefalt å ta andre oppfriskningsdose men det er valgfritt om noen ønsker å gjøre det.
På bakgrunn i dette blir det bestilt flere vaksinedoser som forventes levert i uke 49. Vi setter opp vaksineringsdag i Ørland Sparebank Arena 8. desember kl. 14.00 -17.00. Trykk her for å bestille time.
- Oppfriskningsdose til ungdom i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom: denne gruppen tilbys nå en oppfriskningsdose. De det gjelder er litt andre diagnoser enn for aldersgruppen 18 år og oppover.
- organtransplantasjon (f.eks. hjerte, nyre, lever etc.)
- immunsvikt (eksempelvis medfødt immunsvikt eller bruk av medikamenter som gir betydelig systemisk immunsuppresjon)
- hematologisk kreftsykdom (f.eks. leukemi, lymfom) siste fem år
- annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet (innen siste seks måneder) behandling mot kreft - spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift
- nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller nedsatt lungefunksjon
- kronisk nyresykdom med betydelig nedsatt nyrefunksjon
- alvorlig hjertesykdom (barn med hjertesvikt, alvorlig pulmonal hypertensjon, cyanose, ettkammer-sykdom/«Fontan-barn»)
- alvorlig lungesykdom (f.eks. cystisk fibrose, svært alvorlig astma med forverringer som har behøvd akutt sykehusinnleggelse siste året)
- annen svært alvorlig sykdom. Vaksinasjon i slike tilfeller vurderes individuelt av barnelege.
- Moderna: Spikevax
- Pfizer: Comirnaty
- Pfizer: Comirnaty Original/Omikron BA1. Dette er en oppdatert vaksine som skal være litt mer effektiv mot Omikron-varianten av koronaviruset. Øvrig informasjon om denne vaksinen er som den opprinnelige Pfizer-vaksinen Comirnaty.
- Nuvaxovid (Novavax) er en vaksine som bygger på tradisjonell vaksineteknologi som brukes i vaksine mot hepatatt B og kikhoste
- Alle fra 16 år og oppover anbefales (bør) grunnvaksineres med koronavaksine. Dette er først og fremst begrunnet i risikoen for alvorlig sykdomsforløp ved koronainfeksjon. Det er de eldste, og personer med enkelte sykdommer og tilstander som har størst risiko for alvorlig forløp og død av koronasykdom. Selv om de fleste unge og friske personer takler covid-19 godt, er det også en del i denne gruppen som kan bli alvorlig syke. Vaksinasjon vil i tillegg til å beskytte den som vaksineres, også bidra til å redusere smittespredning i samfunnet.
- Barn 5-15 år med alvorlig grunnsykdom bør grunnvaksineres med koronavaksine. Selv om risiko for alvorlig koronasykdom for disse samlet sett er liten, er dette en gruppe som er særlig sårbare og derfor bør vaksineres.
- Alle fra 45 år og oppover, og yngre personer som tilhører risikogruppene anbefales (bør) også ta oppfriskningsdose når det er gått 20 uker siden dose 2. Dette er også hovedsakelig for å redusere risikoen for alvorlig sykdomsforløp ved koronainfeksjon i disse gruppene.
- Personer 18–45 år som ikke tilhører risikogruppene tilbys (kan ta) oppfriskningsdose med koronavaksine. Selv om de fleste unge og friske personer takler covid-19 godt, er det også en del i denne gruppen som kan bli alvorlig syke. Oppfriskningsvaksine er ikke godkjent under 18 år.
- Vaksinasjon har, i tillegg til å beskytte den som vaksineres, også bidratt betydelig til å redusere smittespredning i samfunnet. Denne effekten på smittespredning ser nå ut til å være mindre for omikronvarianten, mens effekten mot alvorlig sykdom fortsatt er god.
- Barn 5-15 år: Har tilbud om (kan ta) en eller to doser koronavaksine dersom de og foresatte ønsker. Folkehelseinstituttet har vurdert at vaksinasjon av barn 5-15 år kan ha positiv nytte, men nytten er begrenset siden risiko for alvorlig sykdom allerede er svært lav. Barn og unge vil også kunne få bred og varig beskyttelse ved å gjennomgå koronainfeksjon. Folkehelseinstituttet mener likevel det er riktig at barn i denne aldersgruppen får et tilbud om vaksine for de som ønsker det. Tilbudet er mest aktuelt for barn med kroniske sykdommer, barn i kontakt med sårbare personer, og barn som skal oppholde seg eller flytte til land med høy smitterisiko eller dårligere tilgang til helsetjenester.
- Andre oppfriskningsdose tilbys alle over 65 år, gruppen 18-64 år med risiko for alvorlig forløp ved koronainfeksjon og for noen barn med spesielt høy risiko for alvorlig sykdom, se mer info lenger opp.
Generell informasjon om vaksinene:
- Ingen av vaksinene som er aktuelle i Norge inneholder levende koronavirus. Det betyr at man kan ikke få Covid-19 av å ta vaksinen. Men man kan få forbigående symptomer som bivirkning av vaksinen, på lik linje med influensavaksinen.
- Alle vaksiner har bivirkninger, de fleste er milde og forbigående. Når vaksiner utvikles, er målet alltid at vaksinene skal gi best mulig effekt med minst mulig bivirkninger. Selv om man tester de nye vaksinene grundig, vil man aldri kunne sikre seg helt mot sjeldne bivirkninger. Noen bivirkninger oppdages først når vaksinen tas i bruk, og gis til mange flere og mer varierte grupper enn i studiene.
- Når vaksinene blir godkjent vil vi vite mye om vanlige og mindre vanlige bivirkninger hos voksne, men sannsynligvis mindre om bivirkninger hos barn, eldre og gravide. Vi vet lite om langtidsbivirkninger etter vaksinasjon.
Bivirkninger
- Alle bivirkninger av koronavaksinene skal rapporteres til myndighetene som overvåker dette nøye. Pasienter oppfordres til selv å rapportere også mindre bivirkninger til: https://www.helsenorge.no/, eventuelt skal helsepersonell rapportere bivirkninger dersom bivirkningene gir behov for helsehjelp. Helsepersonell rapporterer gjennom egen nettportal; www.melde.no.
Informasjon om bivirkninger er hentet fra studier der deltagerne er fulgt opp i om lag 2 måneder etter 2. dose. De aller fleste bivirkningene oppsto 1-2 dager etter vaksinasjon, var milde/moderate og gikk over etter noen dager. Bivirkninger var generelt mildere blant personer ≥ 65 år. De vanligste rapporterte bivirkningene var:
- Smerter og hevelse på injeksjonsstedet
- Tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter, feber
Et mindre antall vaksinerte kan få mer kraftige lokale og systemiske bivirkninger.
Fra studiene som er gjort hittil er det god kunnskap om vanlige og mindre vanlige bivirkninger i gruppene som har fått vaksine. Sjeldne bivirkninger kan ikke utelukkes.
Vil du vite mer? Les FHI`s informasjon om koronavaksine her
Slik godkjennes vaksiner mot Covid-19
Slik melder du fra om bivirkninger på legemidler og vaksiner
Meld fra om bivirkning for pasienter
Meld fra om bivirkninger for helsepersonell
Publisert 16.12.2022 10:38
Sist endret 16.12.2022 10:38