På denne siden kommer løpende informasjon til befolkningen når vi har detaljene klare.
1. Det er frivillig å ta vaksine og vaksinen er gratis.
2. Informasjon om vaksinen: den første vaksinen som blir tilgjengelig er en type som må gis som 2 doser der andre dose må settes minst 21 dager etter første dose. Det er viktig å sette begge dosene for å få full effekt.
3. Alle over 18 år kan nå sette seg opp i vaksinekø. Du registrerer deg via lenken: Registrer deg. Det er en del spørsmål underveis men de er viktige for å kartlegge din helse og eventuell risiko i forhold til vaksine. Ønsker du å endre språk når du er inne i vaksinasjons-køsystemet, kan du klikke på globusen som du finner i høyre hjørne.
4. Prioriteringsliste. Vaksinene kommer til å bli gitt etter prioriteringslisten som FHI har lagt frem. Denne listen kan komme til å bli justert etter hvert og aktuell liste finnes her!
Ønsker du å stille deg i kø for koronavaksine
Oversikt over hvor langt Ørland kommune er kommet i vaksineringen
Ved spørsmål angående koronavaksine ring vaksinasjonskontoret tlf. 911 42 648 - Du vil nå få 2 valg. Tast 1 for hjelp til registrering til vaksinasjonskø. Tast 2 hvis du har spørsmål angående vaksinering eller tildelte timer. Vaksinasjonskontoret er åpent tirsdag - fredag kl. 10.00 - 12.00. Mandag stengt.
Vedrørende vaksiner og ventetid. Vi får varsel om antall vaksiner 1-2 uker i forkant av når de mottas. Vi er like spente på hvor lang tid det tar, og det er svært ujevne leveringer til Norge. Alt skjer på kort varsel.
Vi forventer å bli ferdige med gruppe 4a i løpet av uke 16. Vi er omtrent ferdige også med gruppe 4b.
Vi regner oss omtrent ferdige med personer over fylte 65 år samt gruppen 18-64 år med spesielt høy risiko for alvorlig forløp ved koronasykdom i løpet av 1-2 uker. Det blir satt en del vaksiner som andre dose de neste ukene slik at antallet personer som får sin første dose vaksine blir noe mindre. I uke 15 blir det satt i overkant av 400 doser vaksine i Ørland kommune.
Fra uke 17 forventes at vi kan begynne å tilby vaksine til prioriteringsgruppe 5, dvs 55-64 år med spesifikke tilleggssykdommer definert ved FHI.
Folkehelseinstituttet har en egen side hvor du finner informasjon om: Hvem kan få koronavaksine og når forventer vi å kunne vaksinere ulike grupper?
71 % av Ørland kommunes innbyggere over 18 år har meldt seg inn i vaksinasjonskøsystemet. Det er veldig bra. Oppfordrer fortsatt til innmelding der for de som ikke har gjort det enda, og det er aldri for sent å melde seg inn. De neste ukene blir det i større grad satt 2.dose slik at det blir litt nedgang i antall nye personer som får tilbud om vaksine. Vi nærmer oss slutten på vaksinering av gruppe 4a og 4b. Da begynner vi med tilbud om time til gruppe 5 (alder 55-64 år med spesifikke tilleggssykdommer definert ved FHI). Det forventes at vi starter med denne gruppen i løpet av slutten av april - begynnelsen av mai men avhenger av antallet vaksinedoser vi får tildelt.
Vi regner oss omtrent ferdige med personer over fylte 65 år samt gruppen 18-64 år med spesielt høy risiko for alvorlig forløp ved koronasykdom i løpet av 1-2 uker. Det blir satt en del vaksiner som andre dose de neste ukene slik at antallet personer som får sin første dose vaksine blir noe mindre. I uke 15 blir det satt i overkant av 400 doser vaksine i Ørland kommune.
Alle som vaksineres får time til det, ikke drop-in-timer til vaksinering
Oppstart med vaksinering på vaksinasjonssenteret i Ørland Kultursenter på Brekstad fra 21.01.21.
Vaksinasjonssted: Ørland kultursenter, møterom Yrjar. Det blir skilting til riktig dør.
Generell informasjon om vaksinene:
- Ingen av vaksinene som er aktuelle i Norge inneholder levende koronavirus. Det betyr at man kan ikke få Covid-19 av å ta vaksinen. Men man kan få forbigående symptomer som bivirkning av vaksinen, på lik linje med influensavaksinen.
- Alle vaksiner har bivirkninger, de fleste er milde og forbigående. Når vaksiner utvikles, er målet alltid at vaksinene skal gi best mulig effekt med minst mulig bivirkninger. Selv om man tester de nye vaksinene grundig, vil man aldri kunne sikre seg helt mot sjeldne bivirkninger. Noen bivirkninger oppdages først når vaksinen tas i bruk, og gis til mange flere og mer varierte grupper enn i studiene.
- Når vaksinene blir godkjent vil vi vite mye om vanlige og mindre vanlige bivirkninger hos voksne, men sannsynligvis mindre om bivirkninger hos barn, eldre og gravide. Vi vet lite om langtidsbivirkninger etter vaksinasjon.
Bivirkninger
- Alle bivirkninger av koronavaksinene skal rapporteres til myndighetene som overvåker dette nøye. Pasienter oppfordres til selv å rapportere også mindre bivirkninger til: https://www.helsenorge.no/, eventuelt skal helsepersonell rapportere bivirkninger dersom bivirkningene gir behov for helsehjelp. Helsepersonell rapporterer gjennom egen nettportal; www.melde.no.
Informasjon om bivirkninger er hentet fra studier der deltagerne er fulgt opp i om lag 2 måneder etter 2. dose. De aller fleste bivirkningene oppsto 1-2 dager etter vaksinasjon, var milde/moderate og gikk over etter noen dager. Bivirkninger var generelt mildere blant personer ≥ 65 år. De vanligste rapporterte bivirkningene var:
- Smerter og hevelse på injeksjonsstedet
- Tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter, feber
Et mindre antall vaksinerte kan få mer kraftige lokale og systemiske bivirkninger.
Fra studiene som er gjort hittil er det god kunnskap om vanlige og mindre vanlige bivirkninger i gruppene som har fått vaksine. Sjeldne bivirkninger kan ikke utelukkes.
Vil du vite mer? Les FHI`s informasjon om koronavaksine her
Slik godkjennes vaksiner mot Covid-19
Slik melder du fra om bivirkninger på legemidler og vaksiner
Meld fra om bivirkning for pasienter
Meld fra om bivirkninger for helsepersonell