Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Verktøy

Bokbad: Gøril Emilie Hellen

Illustrasjonsbilde - Klikk for stort bildeForfatter Gøril Emilie Hellen er oppvokst i Trondheim. I boka «Portnerboligen» formidler hun fortellingen om norsk psykiatrihistorie på en levende og engasjerende måte.

«Portnerboligen» er basert på historien om hennes onkel som ble lobotomert på slutten av 1950-tallet. Romanen er lagt til datidens portnerbolig ved sykehuset i Trondheim.

Rundt 2500 mennesker i Norge ble utsatt for lobotomi, en uopprettelig operasjon der nervebanene i hjernens pannelapper ble skåret over. Gjennom Hellens barndom var onkelen med de karakteristiske arrene i tinningen gjenstand for både skrekk og nysgjerrighet. Først mange år etter at han døde, leste hun journalen hans. Da forsto hun hvilken skamplett i norsk pasientbehandling den lobotomerte onkelen representerte, og at det som hendte med ham på 1950-tallet, hadde satt spor også i henne. Det ansporet henne til å bruke familiehistorien som et springbrett for romanen «Portnerboligen».

Bokbadet arrangeres i samarbeid med Ørland Folkeakademi.

Billettpris: kr. 50,-

Sted: Kinosalen

Dato
30. november 2022
Tid
18:00 - 20:00
Sted
Ørland kultursenter, kinosal